Header Gadget

Content of Header Gadget

Thursday, June 19, 2014

Angelica silvestris, Angelica archangelica

Angelica silvestris
Angelica silvestris
Carstvo:    Plantae
Red:    Apiales
Porodica:    Apiaceae
Tribus:    Selineae
Rod:    Angelica

Angelica ili Anđelika je rod skrivenosemenica iz familije štitonoša (Apiaceae), koji broji oko 110 vrsta visokih dvogodišnjih ili višegodišljih biljaka. Rasprostranjen je u umerenim i subpolarnim predelima severne hemisfere. Biljke su visoke do 2 m, sa krupnim listovima i belim ili zelenobelim cvetovima. Pojedine biljke ovog roda se koriste kao lekovite.

Angelica silvestris

Andjelika je jedna od lekovitih biljaka cija upotreba doseze u daleku proslost.
Naziv, Andjeoski ili sveti koren, dobila je za vreme haranja kuge u Evropi.
Zahvaljujuci korenu Andjelike, tom prilikom mnoštvo se Ijudi spasilo od tzv. crne smrti.

Ovo  je dvogodisnja biljka iz porodice štitarki.
Stabljika joj je okrugla, uzdužno brazdasta, šuplja i plavicaste boje.
Grana se u gornjim delovima. Listovi su veliki, dvostruko i trostruko razdeljeni i na krajevima nazubljeni. Cvast je sa zelenkastim i žuckastobelim cveticima.
Dostize visinu do 2 m.
Koren je smedje do crvenkastosmedje boje. Miris korena je jako aromatican i prijatan,
a ukus prvo sladunjav , a posle oštar i gorak.
Miris i ukus Andjelike slicni su mošusu ili vanili.
Aromaticni, oštar ukus daje korenu etericno ulje, kiseline valerijane i angelike, kao i jabucna kiselina.

wikipedia:
"Цела биљка је лековита. Чај од листова анђелике греје желудац и чисти крв. У мешавини са другим биљкама излучује отровне и покварене сокове из крви, желуца и чирева а помаже и код трбобоље, надимања, дизентерије, грчева и отворених и затворених шуљева (хемероиде), болести грла, а исто тако, веома је користан у лечењу кожних болести и осипа.

Добро делује на желудац јер поспешује излучивање сокова за варење и остале функције. Желудац "ојача", па може боље да прими и прерађује храну. Ангелика првенствено повећава апетит, па је и због тога, између осталог, у саставу многих желудачних чајева.

Екстракт сирове биљке помаже код слабог варења. Капљице анђелике са медом помажу код зачепљености бронхија и против хроничног бронхитиса."


U nekim delovima naše zemlje raste joj srodna vrsta - Angelica archangelica L.
I jedna i druga su lekovite.


Angelica archangelica:

A. Archangelica se od A. Silvestris razlikuje po izrazitoj aromaticnosti i
skoro kuglastim, 20-40- zrakastim štitovima.


A. Archangelica je vrlo krupna i snažna, do 2 m visoka zeljasta biljka. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugačkim korenjem. Stablo je pravo, šuplje, na osnovi kao ruka debelo i crvenkasto, oblo, pri vrhu razgranato. Listovi su triput perasto usečeni, vrlo krupni (donji 60–80 cm) i na osnovi mehurasto obuhvataju stabljiku.

Štitaste cvati se nalaze na vrhu stabljike i ogranaka, vrlo su krupne i imaju mnogo cvetova zelenkaste ili žućkaste boje. Plod je jajolik, pljosnat i krilat, do 7 mm dugačak i do 5 mm širok, žućkastobeličaste boje. Cveta u julu i avgustu.

Stanište: Samonikla biljka koja raste u blizini potoka, reka, planinskih ili alpskih šuma. U mnogim predelima se i kultiviše.

Gajenje: Razmnožava se putem semenja posejanog direktno u zemlju. Sejanje treba da se obavi odmah po prikupljanju, jer veoma brzo proklija. Biljka se bolje razvija na mestima gde je donji sloj zemljišta vlažan i peskovit.

Sakupljanje korenja se obavlja u septembru - novembru ili martu - aprilu. Kada je reč o kultivisanoj biljci, sakupljanje sledi u prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj ili tek petoj godini.

Korenje koje je prethodno oprano i isečeno na veće komade širine 1-3 cm i dužine 10-15 cm, suši se na suncu, ili u blago za - grejanim prostorijama.

Upotrebljivi delovi: Korenje, odnosno rizomi sa korenjem.
Nakon sušenja, ovaj deo ima karakterističan miris i gorak aromatičan ukus. Takođe se u medicinske svrhe koristi semenje i list.

Uslovi za upotrebu: Koren treba da bude suv, bez plesni, i bez stabla i mora imati karakterističnu boju.
Semenje se sakuplja nakon sazrevanja.

Cela biljka ima svojstven prijatan aromatičan miris. Ukus joj je prvo sladak, a zatim aromatično ljut. Rizomi se vade prve godine pre nego što list otpadne, očiste, operu, uzduž na četvoro raseku i suše na jakoj promaji.
Rizomi i korenje sadrže 0,30-1 % eteričnog ulja, oko 6 % smole, pektina, sitosterola, kumarina, raznih kiselina i drugih materija.

U plodovima ima 0,5-1,5 % eteričnog ulja, oko 16 % masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka.

Eterično ulje se proizvodi u industrijskim količinama, destilacijom samlevenih plodova, rizoma i korenja. Glavni sastojak ulja je felandren. Ulje je vrlo skupo. Najviše ulja potroše fabrike raznih desertnih pića.

0 comments:

Post a Comment